Згадуємо участь "сталеварів" у розіграшах "Кубка Придніпров'я"

Згадуємо участь сталеварів у розіграшах Кубка Придніпров'я

8 лютого на полях Дніпропетровська та інших міст стартує уже четвертий за рахунком "Кубок Придніпров'я", традиційний турнір, який збирає в цей час року під свої знамена професійні та аматорські колективи з Дніпропетровщини та сусідніх регіонів. Організатор турніру – Федерація футболу Дніпропетровської області.

Три попередніх розіграшу Кубка незмінно завершувалися тріумфом "Сталі". На жаль, в нинішньому році дніпродзержинська команда не вийде на старт "Кубка Придніпров'я" і, відповідно, не зможе захистити титул.

Тому у звітному матеріалі ми згадаємо, як "сталевари" в різні роки ставали володарями почесних трофеїв і шлях, по якому вони йшли до цього.

2013 рік

Перший розіграш Кубка був проведений в січні 2013 року у форматі групового турніру, в якому взяли участь 5 команд – криворізький "Гірник", дніпропетровський "Дніпро U-19", ФК "Дніпропетровськ" і вже неіснуючий "УкрАгроКом" з Головківки. Доля переможця турніру вирішувалася у заключній грі: наша команда, яку вже тренував Володимир Мазяр, протистояла "Дніпру U-19".

Перед грою з юнацьким складом "Дніпра" передматчеві розклади були на користь суперника, якого для того, щоб посісти підсумкове перше місце в турнірі, влаштовувала нічия. Днепродзержинцям, в свою чергу, була потрібна тільки перемога. І вони її в підсумку домоглися, за всіма статтями перегравши опонентів і показавши при цьому гарний рівень підготовки та самовіддачі. 4:1 – з таким рахунком "сталевари" обіграли дніпропетровців. Серед авторів забитих м'ячів зазначимо ветерана "Сталі" Олега Шутова, також по голу в свій актив записали нинішній капітан команди Максим Каленчук і Антон Котляр. Зазначимо, що вирішальний матч проходив на навчально-тренувальній базі "Дніпра" у Придніпровську.

Після гри відбулося урочисте нагородження переможців, які отримали кубок від організатора турніру – Федерації футболу Дніпропетровської області. Крім того, Олександр Давидов був названий кращим воротарем турніру, а Олег Шутов – кращим гравцем "Кубка Придніпров'я-2013".

Вирішальні матчі дніпродзержинської "Сталі" в Кубку Придніпров'я 2013

2014 рік

Відеоогляди матчів Кубка Придніпров'я 2014

Рік потому географія турніру розширилася. На цей раз участь взяли 8 команд, які були розбиті на дві групи, а матчі пройшли в лютому. Дніпродзержинська "Сталь" виступала в групі "А" разом з "Дніпром U-19" і двома аматорськими колективами – петриківським "Олімпіком" і магдалинівським "ВПК-Агро". У групі "Б" зіграли криворізький "Гірник", "УВС" Дніпропетровськ і "Дніпро " U-21". Наша команда без проблем пройшла групову стадію турніру, по черзі обігравши "ВПК-Агро" (5:0), Олімпік (2:0) і "Дніпро U-19" (3:0).

За регламентом команди, що посіли перші місця в своїх групах, зіграли у фіналі. У групі "Б" першим виявився молодіжний склад "Дніпра", з яким 19 лютого 2014 року на полі Молодіжного парку в Дніпропетровську і зіграли наші футболісти.

У першому таймі зустрічі йшла приблизно рівна боротьба. Однак, починаючи з 30-ї хвилини стартової сорокап'ятихвилинки, ініціатива остаточно перейшла до номінальних гостей. На 35-й хвилині арбітр поєдинку мав всі підстави для того, щоб призначити пенальті у ворота дубля "Дніпра". Камерунський центральний захисник дніпропетровців Ерік Матуку помилився біля своїх воріт, чим і скористався верткий, 20-річний на той момент, Антон Котляр, вийшовши один на один з воротарем, після чого він був грубо збитий Матуку. Однак арбітр матчу проігнорував цей епізод.

У другому таймі "сталевари" довели свою перевагу на футбольному полі. Перший і, як згодом виявилося, єдиний гол у матчі був забитий на 58-й хвилині, коли після навісу з кутового Володимир Адамюк головою продовжив політ м'яча в штрафному майданчику, а Василь Білий також головою ефектно переправив м'яч у сітку. Відзначитися могли й інші футболісти нашої команди, в той час як дніпропетровці запам'яталися лише кількома ударами з дальніх відстаней.

Виступ "Сталі" в "Кубку Придніпров'я-2014", яка на той момент очолювала турнірну таблицю другої ліги чемпіонату України, виявився дуже переконливим. Чотири гри і чотири перемоги! 11 забитих м'ячів і нуль пропущених!

Після фінального матчу дніпродзержинці отримали з рук організаторів турніру черговий красивий кубок, а футболіст "Сталі" Костянтин Коваленко став кращим гравцем "Кубка Придніпров'я".

"Сталь" - "Дніпро-дубль" Дніпропетровськ - 3:0. Фінал. 19.02.2014

2015 рік

Відеоогляди матчів Кубка Придніпров'я 2015

У торішньому розіграші Кубка, на старт вийшли відразу 16 команд, які були розбиті організаторами на чотири групи. Наша команда потрапила до групи "А", в якій, крім дніпродзержинців, виступили петриківський "Олімпік", дніпропетровський "Дніпро U-17" та представник Харківської області – зачепилівський "Колос".

Спочатку наша команда, яка йшла на другому місці у першій лізі, повинна була почати участь у "Кубка Придніпров'я-2015" грою з зачепилівським "Колосом", однак в останній момент розклад матчів зазнав деяких змін, через що дніпродзержинці 9 лютого стартували в турнірі зустріччю зі срібним призером чемпіонату Дніпропетровської області – петриковским "Олімпіком", у складі якого вийшли на поле відразу кілька гравців, які пройшли школу "Сталі". Гра відбулася в обласному центрі на штучному полі стадіону Молодіжного парку і завершилася впевненою перемогою "Сталі" – 3:0.

У двох інших матчах групової стадії турніру наша команда обіграла "Дніпро U-17" 1:0 і зачепилівський "Колос" з рахунком 3:0.

У чвертьфіналі змагань дніпродзержинці помірялися силами з представником Запорізької області – аматорським колективом "Таврія-Скіф" Запоріжжя. Незважаючи на аматорський статус, за цей колектив зіграли футболісти, які пройшли школу команд Прем'єр-ліги, зокрема Тарас Лазарович, Дмитро Осадчий, Євген Коньков. Примітною була і особистість тренера – Олексій Олійник, який у свій час виступав за ряд команд Прем'єр-ліги. Крім того, Олійник одягав футболку дніпродзержинської "Сталі" - 7 матчів в сезоні 2007/2008 рр. Запоріжці гідно виглядали на тлі нашої команди, пропустивши лише раз – після точного удару Станіслава Куліша на 76-й хвилині, хоча "Сталь" могла забити і раніше...

У півфіналі "Кубка Придніпров'я" підопічні Володимира Мазяра зустрічалися з дублем запорізького "Металурга". Наші футболісти не підкачали, здобувши впевнену перемогу над молодими запоріжцями. На 26-й хвилині захисники "Металурга" збили на підступах до свого штрафного майданчика Романа Карасюка. Антон Кравченко блискучим ударом послав м'яч у лівий від воротаря запорожців кут. Але на останній хвилині 1 тайму "металурги" відігралися, Ігнатенко зумів пробити Єгора Поповича. Примітно, що це був перший пропущений м'яч "сталеварами" у "Кубку Придніпров'я-2015".

У другому таймі перевага "Сталі" стало більш відчутною. На 59-й хвилині подачу з кутового зумів замкнути Антон Кравченко, забивши свій другий гол у матчі. Через кілька хвилин свій гольовий момент реалізував Станіслав Куліш, який замкнув подачу з правого флангу. На останніх хвилинах зустрічі міг довести рахунок у матчі до розгромного Валерій Кучеров, але його удар після виходу на рандеву з воротарем "металургів" прийшовся в штангу.

Фінал "Кубка Придніпров'я" відбувся 19 лютого на полі "Молодіжного парку" в Дніпропетровську. Суперником нашої команди, як і роком раніше, став дубль дніпропетровського "Дніпра" під керівництвом відомого Дмитра Михайленка.

У першому таймі на полі точилася приблизно рівна боротьба. Справедливо, що в цьому відрізку зустрічі команди обмінялися голами. На 23 хвилині після введення м'яча з ауту перепасовка Микити Нікітенка і Сейхана Алієва завершилася подачею Микити з лівого флангу в штрафну площу дніпропетровців, звідки Станіслав Куліш метрів з 14 увігнав м'яч у лівий кут воріт. Однак на 30 хвилині зустрічі футболісти "Дніпра" змогли зрівняти рахунок в матчі, вдало розігравши кутовий, внаслідок чого Киричук з кількох метрів влучив у ціль.

У другому таймі перевага "сталеварів" над своїми опонентами не викликало сумнівів. На 48 хвилині черговий небезпечний момент був у Куліша, але м'яч після удару Станіслава потрапив у штангу. Але вже на 65 хвилині "сталеварам" вдалося забити переможний м'яч. І знову все почалося з вдало введеного м'яча в гру з ауту. Олексій Пінчук скинув м'яч на Куліша, Стас відпасував на Олега Шутова, який метрів з 14 "поклав" м'яч під поперечину воріт "Дніпра". Згодом "сталевари" не дали засумніватися в більш високому класі і довели зустріч до закономірної перемоги – 2:1.

Після матчу дніпродзержинці отримали з рук організаторів турніру чемпіонські медалі і ще один, на цей раз третій за рахунком, кубок, який поповнив клубний музей "Сталі".

"Сталь" - "Дніпро-дубль" Дніпропетровськ - 2:1. Фінал. 19.02.2015

...Через кілька днів розпочнеться черговий розіграш "Кубка Придніпров'я", в якому на цей раз візьмуть участь відразу 18 команд з різних міст України. "Фішкою" цього турніру стане те, що вперше за 4 роки його існування в Кубка з'явиться новий володар. Нехай, як прийнято говорити в таких випадках, переможе найсильніший.

Дивіться також